parallax background

Dit moet u weten over Zwitserland


Uw reis in Zwitserland

Genieten in Zwitserland van activiteiten in de frisse buitenlucht en tegelijkertijd tot rust komen in de natuur. Een culinaire ontdekkingsreis terwijl je proeft aan de rijke cultuur van Oostenrijk. Dit is hetgeen wat veel mensen zeggen over Oostenrijk.

In de winter kunt u Skiën en in de zomer heerlijk wandelen in de bergen en bij de vele meren.

Het rijden met de auto door Zwitserland is mooi, maar rijden zonder vignet kan een hoge boete opleveren. Hier leest u alle aanbevelingen die zorgen voor een aangename en onbezorgde vakantie in Zwitserland of als u op dooreis bent naar bijvoorbeeld het Gardameer, Rome of Ligurische kust kust in Italië.
betalen van tol en vignet en andere verplichtingen die gelden voor het reizen door Zwitserland vindt u hier. Het vignet wordt alijd dezelfde dag verwerkt.

Wanneer u door Zwitserland rijdt, bent u verplicht de volgende items in de auto bij u te hebben:

Een verbanddoos of EHBO-kit: Elke auto moet een EHBO-kit of verbanddoos met medische basisbenodigdheden bevatten. Dit is uiterst belangrijk bij ongelukken of ziekten tijdens uw reis. Zorg ervoor dat de verbanddoos alle nodige spullen bevat en dat hij compleet is voordat u aan uw reis begint.
Gevarendriehoek: Bij pech moet een gevarendriehoek op ongeveer 50 meter afstand van de auto worden geplaatst. Dit zal andere bestuurders waarschuwen dat er een obstakel voor hen ligt en verdere ongelukken helpen voorkomen.
Veiligheidsvestjes: Iedereen die in de auto aanwezig is, moet een veiligheidsvest hebben dat voldoet aan de EN471 normvoorschriften. Het veiligheidsvest moet over uw kleding passen en moet gedragen worden op het moment u de auto verlaat bij nood of pech.
Tolvignet: Alle auto's die over Zwitserse wegen rijden moeten tol betalen. U kunt hier alle informatie vinden om dit vignet aan te schaffen.
Sneeuwkettingen: Tijdens de wintermaanden zijn sneeuwkettingen verplicht als dat wordt aangegeven door borden langs de weg. Het is sterk aan te raden dat reizigers altijd sneeuwkettingen in hun auto bewaren als ze door Zwitserland reizen, want die kunnen van pas komen als het nodig is.
Winterbanden: Tussen 1 november en 15 april moet uw auto voorzien zijn van winterbanden.

Tolwegen en Vignetten

Voor alle wegen in Zwitserland is een vignet verplicht. Lees hier meer over het vignet voor Zwitserland. Dit vignet betreft ook de doorvoer door de Gotthardtunnel.

Voor je vakantie naar Zwitserland heeft u een vignet nodig. Dit is online verkrijgbaar en geldt voor alle wegen. Gebruik van een camera op de Zwitserse wegen betekent dat uw kenteken wordt gescand en dat je zo goed mogelijk gebruik kunt maken van uw vakantie in Zwitserland.

Vignet Zwitserland van te voren regelen en vermijd files

Filetraject in Zwitserland tijdens hoogseizoen:

In het hoogseizoen kan je veel oponthoud hebben bij de Gotthardtunnel. Deze tunnel van 17 km lang is de doorvoer naar Italië. Met name in de zomer op de zwarte zaterdagen is het extreem druk. De files die ontstaan richting het zuiden kan oplopen tot meer dan 2 uur. In het winterseizoen zult u minder last hebben van filevorming.

Tanken in Zwitserland

Wanneer u zich in Zwitserland bevindt, dan gaat u misschien ook tanken. In Zwitserland zijn alle soorten brandstof verkrijgbaar en, hoewel ze mogelijk andere namen dragen, zijn de benzineprijzen hier over het algemeen hoger dan in Duitsland en de omringende landen. Dit maakt rijden naar bij Italië duurder als u in Zwitserland tankt. Het beste is om in Duitsland te tanken en dan weer in Italië

E95 staat in Oostenrijk bekend als Super of Bleifrei.
Superplus 98 wordt ook wel Super Plus genoemd.
Diesel en LPG hebben geen andere benaming in Zwitserland.
Goedkoop tanken in Zwitserland?

Op maandag liggen de brandstofprijzen het laagst

Naast de snelweg ligt de benzineprijs al lager dan op de snelweg
Tank rond middernacht, dan liggen de prijzen vaak lager

Verkeersregels in Zwitserland

Als u wilt autorijden in Zwitserland, moet u bekend zijn met de verkeersregels van het land. Wanneer u zich houdt aan de wetten van Oostenrijk, kunt u niet alleen boetes voorkomen, maar ook veilig de weg op gaan. Waar moet u op letten:

Dat u in het bezit bent van een geldig tolvignet voor Zwitserland. Voor een eenmalige vergoeding kunnen automobilisten, motorrijders en campers met een geldig autovignet legaal over het wegennet in Zwitserland rijden. Zorg dat u deze aanschaft voordat u weggaat.

In Zwitserland hebben trams altijd voorrang, behalve als ze op een voorrangsweg oprijden. Trams hebben ook voorrang op voetgangers die op een zebrapad willen oversteken.

Net als in Nederland hebben voetgangers voorrang wanneer ze bij een zebrapad willen oversteken. Houd er rekening mee dat voetgangers in Zwitserland vrijwel altijd voorrang krijgen en daarom ook verwachten dat ze voorrang krijgen.

Rijden in een tunnel

Je bent in een tunnel verplicht te rijden met dimlicht. Bij een file moet je een reddingstrook (Rettungsgasse) vrij houden voor hulpdiensten en ben je verplicht je alarmlichten in te schakelen en minstens 5 m afstand te houden van je voorganger. Rijden in de bergen

Op bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt. Zware motorvoertuigen, zoals bussen en vrachtwagens, hebben zowel bergop als bergaf voorrang op lichtere motorvoertuigen. Op een Bergpoststrasse (Bergpostweg), herkenbaar aan een blauw vierkant bord met een gele signaalhoorn, moeten de aanwijzingen van de postautochauffeur (bijvoorbeeld om te stoppen of terug te rijden) worden opgevolgd.

Boetes in Zwitserland

In Zwitserland kunt u ook hoge boetes verwachten als u een verkeersovertreding maakt. Er zijn in Zwitserland binnen de bebouwde kom wegen van maximaal 30, 50 of 60 km/u. De kosten van de boete als u 10 km/u te hard rijdt op deze wegen kost minimaal CHF 120 (ongeveer € 125). Buiten de bebouwde kom is de snelheid op 80 km/u vastgesteld en op de snelweg mag u maximaal 120 km/u rijden. Een boete voor 10 km/u te hard kost in Zwitserland CHF 100 (€ 104) op autowegen. Op de snelweg betaalt u hier CHF 60 (€ 62) voor. Als u 20 km/u te hard rijdt op de snelweg en u krijgt hier een boete voor, bent u CHF 180 (€ 188) kwijt.

Als u in Zwitserland door rood licht rijdt kost dat u minimaal CHF 250 (€ 261). Daarnaast moet u een geldig vignet op snelweg hebben. Als u die niet heeft, kost dat CHF 200 (€ 209) + het verplicht aankopen van een vignet.
Waarom Zwitserland

1. Prachtige skigebieden. Liefhebbers van wintersport kunnen hun geluk niet op in Zwitserland. In Zwitserland vind je prachtige skigebieden. Er is een 25 kilometer lange piste vanaf de kleine Matterhorn (3883 meter hoog), je vindt er Le Pas de Chavanette, een tourskitocht van 150 kilometer lang, maar je kunt ook een bezoek brengen aan de enige natuurbobijsbaan ter wereld!

2. Wandelroutes. In de Zwitserse Alpen vind je prachtige wandelroutes, variërend van wandelingen voor beginners tot wandelingen voor gevorderden langs steile bergkammen.

3.Gezonde lucht. Al jaren trekken mensen met gezondheidsklachten naar de Zwitserse bergen om daar te kunnen herstellen. Dat heeft ook een reden, want de lucht in Zwitserland is de schoonste lucht ter wereld!

4. De Matterhorn. Deze bijzondere, piramidevormige berg ligt op de grens van Zwitserland en Italië. De berg is 4478 meter hoog.

5. Rheinfall. Dit is de grootste waterval van Europa. Je vindt deze waterval bij de Rijn in het Zwitserse Schaffhausen, vlakbij de grens met Duitsland.

6.Indrukwekkende treinritten. In Zwitserland is het openbaar vervoer ontzettend goed geregeld. Je kunt met gemak de trein pakken naar allerlei locaties, maar je kunt ook bijzondere treinritten door de natuur maken. Kijk eens naar de Glacier Express, de Wilhelm Tell Express, de Jungfraujoch Rundfart of de Berbina Express.
Vignet Zwitserland kopen | Digitaal op kenteken regelt u online
7. Bern. Hoewel de hoofdstad van Zwitserland niet de grootste stad van het land is, is het wel een stad die absoluut een bezoekje waard is. De oude binnenstad van Bern staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en dat is niet voor niets. Je vindt hier prachtige oude gebouwen, kenmerkende architectuur en de bijzondere Berner Münster Kathedraal.

8. Het Zwitsers Nationaal Park. Dit nationale park is in 1914 ontstaan en is het oudste park van de Alpen. Je vindt er afwisselende landschappen die variëren van bossen tot weides, meren en ijsvlaktes. Ook herbergt het park diverse plant- en diersoorten, waaronder zelfs wolven en beren.

9. Genève. Deze mooie stad ligt aan het Meer van Genève en aan de voet van de Alpen. De hoofdkantoren van de Verenigde Naties en van het Rode Kruis liggen hier en daarom noemt men deze stad ook wel “de Hoofdstad van de Vrede”. De stad heeft een prachtig historisch centrum waar je absoluut eens een bezoek aan moet brengen.

10. De Titlis Cliff Walk. Ben je niet bang aangelegd? Breng dan een bezoek aan de Titlis Cliff Walk: de hoogste hangbrug ter wereld die boven een 500 meter diepe afgrond hangt. Vanaf de brug heb je een schitterend uitzicht over de bergen.

11. Lausanne. Deze Franstalige stad in Zwitserland ligt aan het Meer van Genève. Je vindt hier één van de mooiste gotische kerken van Zwitserland en bovendien is het stadscentrum sfeervol en karakteristiek.

Uw reis in Zwitserland

Genieten in Zwitserland van activiteiten in de frisse buitenlucht en tegelijkertijd tot rust komen in de natuur. Een culinaire ontdekkingsreis terwijl je proeft aan de rijke cultuur van Oostenrijk. Dit is hetgeen wat veel mensen zeggen over Oostenrijk.

In de winter kunt u Skiën en in de zomer heerlijk wandelen in de bergen en bij de vele meren.

Het rijden met de auto door Zwitserland is mooi, maar rijden zonder vignet kan een hoge boete opleveren. Hier leest u alle aanbevelingen die zorgen voor een aangename en onbezorgde vakantie in Zwitserland of als u op dooreis bent naar bijvoorbeeld het Gardameer, Rome of Ligurische kust kust in Italië.
betalen van tol en vignet en andere verplichtingen die gelden voor het reizen door Zwitserland vindt u hier. Het vignet wordt alijd dezelfde dag verwerkt.

Wanneer u door Zwitserland rijdt, bent u verplicht de volgende items in de auto bij u te hebben:

Een verbanddoos of EHBO-kit: Elke auto moet een EHBO-kit of verbanddoos met medische basisbenodigdheden bevatten. Dit is uiterst belangrijk bij ongelukken of ziekten tijdens uw reis. Zorg ervoor dat de verbanddoos alle nodige spullen bevat en dat hij compleet is voordat u aan uw reis begint.
Gevarendriehoek: Bij pech moet een gevarendriehoek op ongeveer 50 meter afstand van de auto worden geplaatst. Dit zal andere bestuurders waarschuwen dat er een obstakel voor hen ligt en verdere ongelukken helpen voorkomen.
Veiligheidsvestjes: Iedereen die in de auto aanwezig is, moet een veiligheidsvest hebben dat voldoet aan de EN471 normvoorschriften. Het veiligheidsvest moet over uw kleding passen en moet gedragen worden op het moment u de auto verlaat bij nood of pech.
Tolvignet: Alle auto's die over Zwitserse wegen rijden moeten tol betalen. U kunt hier alle informatie vinden om dit vignet aan te schaffen.
Sneeuwkettingen: Tijdens de wintermaanden zijn sneeuwkettingen verplicht als dat wordt aangegeven door borden langs de weg. Het is sterk aan te raden dat reizigers altijd sneeuwkettingen in hun auto bewaren als ze door Zwitserland reizen, want die kunnen van pas komen als het nodig is.
Winterbanden: Tussen 1 november en 15 april moet uw auto voorzien zijn van winterbanden.

Tolwegen en Vignetten

Voor alle wegen in Zwitserland is een vignet verplicht. Lees hier meer over het vignet voor Zwitserland. Dit vignet betreft ook de doorvoer door de Gotthardtunnel.

Voor je vakantie naar Zwitserland heeft u een vignet nodig. Dit is online verkrijgbaar en geldt voor alle wegen. Gebruik van een camera op de Zwitserse wegen betekent dat uw kenteken wordt gescand en dat je zo goed mogelijk gebruik kunt maken van uw vakantie in Zwitserland.

Vignet Oostenrijk van te voren regelen en vermijd files

Filetraject in Zwitserland tijdens hoogseizoen:

In het hoogseizoen kan je veel oponthoud hebben bij de Gotthardtunnel. Deze tunnel van 17 km lang is de doorvoer naar Italië. Met name in de zomer op de zwarte zaterdagen is het extreem druk. De files die ontstaan richting het zuiden kan oplopen tot meer dan 2 uur. In het winterseizoen zult u minder last hebben van filevorming.

Tanken in Zwitserland

Wanneer u zich in Zwitserland bevindt, dan gaat u misschien ook tanken. In Zwitserland zijn alle soorten brandstof verkrijgbaar en, hoewel ze mogelijk andere namen dragen, zijn de benzineprijzen hier over het algemeen hoger dan in Duitsland en de omringende landen. Dit maakt rijden naar bij Italië duurder als u in Zwitserland tankt. Het beste is om in Duitsland te tanken en dan weer in Italië

E95 staat in Oostenrijk bekend als Super of Bleifrei.
Superplus 98 wordt ook wel Super Plus genoemd.
Diesel en LPG hebben geen andere benaming in Zwitserland.

Goedkoop tanken in Zwitserland?

Op maandag liggen de brandstofprijzen het laagst

Naast de snelweg ligt de benzineprijs al lager dan op de snelweg
Tank rond middernacht, dan liggen de prijzen vaak lager

Verkeersregels in Zwitserland

Als u wilt autorijden in Zwitserland, moet u bekend zijn met de verkeersregels van het land. Wanneer u zich houdt aan de wetten van Oostenrijk, kunt u niet alleen boetes voorkomen, maar ook veilig de weg op gaan. Waar moet u op letten:

Dat u in het bezit bent van een geldig tolvignet voor Zwitserland. Voor een eenmalige vergoeding kunnen automobilisten, motorrijders en campers met een geldig autovignet legaal over het wegennet in Zwitserland rijden. Zorg dat u deze aanschaft voordat u weggaat.

In Zwitserland hebben trams altijd voorrang, behalve als ze op een voorrangsweg oprijden. Trams hebben ook voorrang op voetgangers die op een zebrapad willen oversteken.

Net als in Nederland hebben voetgangers voorrang wanneer ze bij een zebrapad willen oversteken. Houd er rekening mee dat voetgangers in Zwitserland vrijwel altijd voorrang krijgen en daarom ook verwachten dat ze voorrang krijgen.

Rijden in een tunnel

Je bent in een tunnel verplicht te rijden met dimlicht. Bij een file moet je een reddingstrook (Rettungsgasse) vrij houden voor hulpdiensten en ben je verplicht je alarmlichten in te schakelen en minstens 5 m afstand te houden van je voorganger. Rijden in de bergen

Op bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt. Zware motorvoertuigen, zoals bussen en vrachtwagens, hebben zowel bergop als bergaf voorrang op lichtere motorvoertuigen. Op een Bergpoststrasse (Bergpostweg), herkenbaar aan een blauw vierkant bord met een gele signaalhoorn, moeten de aanwijzingen van de postautochauffeur (bijvoorbeeld om te stoppen of terug te rijden) worden opgevolgd.

Boetes in Zwitserland

In Zwitserland kunt u ook hoge boetes verwachten als u een verkeersovertreding maakt. Er zijn in Zwitserland binnen de bebouwde kom wegen van maximaal 30, 50 of 60 km/u. De kosten van de boete als u 10 km/u te hard rijdt op deze wegen kost minimaal CHF 120 (ongeveer € 125). Buiten de bebouwde kom is de snelheid op 80 km/u vastgesteld en op de snelweg mag u maximaal 120 km/u rijden. Een boete voor 10 km/u te hard kost in Zwitserland CHF 100 (€ 104) op autowegen. Op de snelweg betaalt u hier CHF 60 (€ 62) voor. Als u 20 km/u te hard rijdt op de snelweg en u krijgt hier een boete voor, bent u CHF 180 (€ 188) kwijt.

Als u in Zwitserland door rood licht rijdt kost dat u minimaal CHF 250 (€ 261). Daarnaast moet u een geldig vignet op snelweg hebben. Als u die niet heeft, kost dat CHF 200 (€ 209) + het verplicht aankopen van een vignet.

ma-vr voor 23:00 uur bestellen = dezelfde dag uw vignet Betaal eenvoudig met o.a. iDeal, Bancontact of Paypal