parallax background

Dit moet u weten over Oostenrijk


Uw reis in Oostenrijk

Genieten in Oostenrijk van activiteiten in de frisse buitenlucht en tegelijkertijd tot rust komen in de natuur. Een culinaire ontdekkingsreis terwijl je proeft aan de rijke cultuur van Oostenrijk. Dit is hetgeen wat veel mensen zeggen over Oostenrijk.

In de winter kunt u Skiën en in de zomer heerlijk wandelen in de bergen en bij de vele meren.

Het rijden met de auto door Oostenrijk is mooi, maar rijden zonder vignet kan een hoge boete opleveren. Hier leest u alle aanbevelingen die zorgen voor een aangename en onbezorgde vakantie in Oostenrijk of als u op dooreis bent naar bijvoorbeeld het Gardameer in Italië.
betalen van tol en vignet en andere verplichtingen die gelden voor het reizen door Oostenrijk vindt u hier. De vignetten worden alijd dezelfde dag verwerkt.

Wanneer u door Oostenrijk rijdt, bent u verplicht de volgende items in de auto bij u te hebben:

Een verbanddoos of EHBO-kit: Elke auto moet een EHBO-kit of verbanddoos met medische basisbenodigdheden bevatten. Dit is uiterst belangrijk bij ongelukken of ziekten tijdens uw reis. Zorg ervoor dat de verbanddoos alle nodige spullen bevat en dat hij compleet is voordat u aan uw reis begint.
Gevarendriehoek: Bij pech moet een gevarendriehoek op ongeveer 50 meter afstand van de auto worden geplaatst. Dit zal andere bestuurders waarschuwen dat er een obstakel voor hen ligt en verdere ongelukken helpen voorkomen.
Veiligheidsvestjes: Iedereen die in de auto aanwezig is, moet een veiligheidsvest hebben dat voldoet aan de EN471 normvoorschriften. Het veiligheidsvest moet over uw kleding passen en moet gedragen worden op het moment u de auto verlaat bij nood of pech.
Tolvignet: Alle auto's die over Oostenrijkse wegen rijden moeten tol betalen. U kunt hier alle informatie vinden om dit vignet aan te schaffen.
Sneeuwkettingen: Tijdens de wintermaanden zijn sneeuwkettingen verplicht als dat wordt aangegeven door borden langs de weg. Het is sterk aan te raden dat reizigers altijd sneeuwkettingen in hun auto bewaren als ze door Oostenrijk reizen, want die kunnen van pas komen als het nodig is.
Winterbanden: Tussen 1 november en 15 april moet uw auto voorzien zijn van winterbanden.

Tolwegen en Vignetten

Voor de meeste snelwegen in Oostenrijk is een vignet verplicht. Lees hier meer over het vignet voor Oostenrijk. Hiernaast zijn er ook een aantal aparte wegen waar u tol dient te betalen

Voor je vakantie naar Oostenrijk heeft u een vignet nodig. Dit is online verkrijgbaar en geldt voor de gewone snelwegen. Daarnaast zijn er ook sondermautstrecken, voornamelijk tunnels, die u met een speciaal tolvignet kunt betalen. Gebruik van een camera op de Oostenrijkse snelwegen betekent dat uw kenteken wordt gescand en dat je zo goed mogelijk gebruik kunt maken van uw vakantie in Oostenrijk. Dit zijn de volgende wegen:

A9 Pyhrn Autobahn – Bosruck en Gleinalmtunnel
A10 Tauern Autobahn – Tauerntunnel en Katschbergtunnel
A11 Karawanken Autobahn – Karawankentunnel
A13 Brenner Autobahn - Brennerpas
S16 Arlberg Schnellstraße - Arlbergtunnel


Vignet Oostenrijk van te voren regelen en vermijd files

Filetraject in Oostenrijk tijdens hoogseizoen:

In het hoogseizoen zijn er op de snelwegen in Oostenrijk drukke punten waar u rekening mee moet houden. We bespreken hier verkeersinformatie, waaronder de drukste knooppunten en voorkomendste files. Zo kunt u uw route zo soepel mogelijk plannen tijdens uw vakantie naar Oostenrijk. Dit zijn de wegen die u het beste kunt vermijden:

A10 Salzburg – Villach
Fernpasstraße B179
Bij de grensovergang met Duitsland (Kufstein A12)
Richting Italië (Gardameer, Brennerautobahn A13) verkeersdrukte verwachten.


In het hoogseizoen neemt de verkeersdrukte en het aantal files in Oostenrijk toe door de toegenomen intensiteit van het verkeer.

Tanken in Oostenrijk

Wanneer u zich in Oostenrijk bevindt, dan gaat u ook tanken. In Oostenrijk zijn alle soorten brandstof verkrijgbaar en, hoewel ze mogelijk andere namen dragen, zijn de benzineprijzen hier over het algemeen veel lager dan in Duitsland. Dit maakt rijden naar Oostenrijk nog meer de moeite waard.

E95 staat in Oostenrijk bekend als Super of Bleifrei.
Superplus 98 wordt ook wel Super Plus genoemd.
Diesel en LPG hebben geen andere benaming in Oostenrijk.
Goedkoop tanken in Oostenrijk?

Op zondag en maandag liggen de brandstofprijzen het laagst

Naast de snelweg ligt de benzineprijs al lager dan op de snelweg
Tank voor 12:00 ’s middags, dan liggen de prijzen vaak lager

Verkeersregels in Oostenrijk

Als u wilt autorijden in Oostenrijk, moet u bekend zijn met de verkeersregels van het land. Wanneer u zich houdt aan de wetten van Oostenrijk, kunt u niet alleen boetes voorkomen, maar ook veilig de weg op gaan. Waar moet u op letten:

Dat u in het bezit bent van een geldig tolvignet voor Oostenrijk. Voor een eenmalige vergoeding kunnen automobilisten, motorrijders en campers met een geldig autovignet legaal over het wegennet in Oostenrijk rijden. Zorg dat u deze aanschaft voordat u weggaat.
Kinderen die de straat oversteken hebben altijd voorrang. Het maakt niet uit waar ze oversteken.
Het is verboden een mobiele telefoon te gebruiken, zelfs als u in de file staat. Tijdens het fietsen is het gebruik van een mobiele telefoon niet toegestaan.
In Oostenrijk is de maximumsnelheid op de snelwegen 130 km/h, maar niet als er anders wordt aangegeven.
Hulpdiensten hebben voorrang in het verkeer. Automobilisten moeten altijd uitwijken voor de hulpdiensten. Het is van het grootste belang dat er altijd een middenpad is dat ruim voldoende is voor het passeren van hulpverleners.

Boetes in Oostenrijk

Autorijden in Oostenrijk kan een aangename ervaring zijn, maar het is belangrijk om de plaatselijke maximumsnelheid te kennen. Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/u, buiten de bebouwde kom daalt deze tot 100 km/u en op de snelweg mag je tot 130 km/u rijden. Boetes variëren:
Binnen en buiten de bebouwde kom

Overschrijding tot 10 km/h: vanaf € 20,00
Overschrijding van 11 tot 20 km/h: € 35,00
Overschrijding van 20 tot 25 km/h: vanaf € 35,00
Overschrijding van 26 tot 30 km/h: vanaf € 50,00
Overschrijding met meer dan 30 km/h: vanaf € 150,00 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid.
Overschrijding van mer dan 40 km/h: vanaf € 300,00 en mogelijk rijontzegging.


Autosnelwegen (130 km/h)

Overschrijding tot 10 km/h: vanaf € 20,00
Overschrijding van 11 tot 20 km/h: vanaf € 35,00
Overschrijding van 20 tot 25 km/h: vanaf € 50,00
Overschrijding van 26 tot 30 km/h: vanaf € 50,00
Overschrijding van meer dan 30 km/h: vanaf € 150,00 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid.
Overschrijding van meer dan 50 km/h: vanaf € 300,00 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid.

Overige verkeersboetes in Oostenrijk

Door rood licht rijden: vanaf € 70,00
Parkeerovertreding: vanaf € 20,00
Geen gordel: vanaf € 35,00
Telefoon gebruiken tijdens het rijden: vanaf € 5,00
Rijden zonder tolvignet: € 120,00
Geen winterbanden of sneeuwkettingen: vanaf € 35,00

Beste route van Nederland naar Oostenrijk

Als u tijdens het hoogseizoen door Oostenrijk wilt reizen, is de beste route vanuit Nederland naar Oostenrijk via München, Ulm-Bregenz of Passau-Linz.

Het is verstandig om vroeg te vertrekken en de tijd te nemen, zodat u files kunt vermijden en sneller op uw bestemming aankomt. Wanneer u door München trekt, moet u er rekening mee houden dat het verkeer daar vaak druk is. Eenmaal voorbij München zult u met gemak kunnen rijden en uw bestemming in een mum van tijd bereiken!.
Waarom Oostenrijk?

1. Fantastische bergpassen om te rijden

Vanuit Nederland rijd je in slechts 8 uur naar Oostenrijk. Dat gevoel wanneer in Zuid-Duitsland de eerste bergen opdoemen… En eenmaal in Oostenrijk rijd je met gemak over de mooiste bergpassen, adembenemend mooie routes liggen op je te wachten.

2. Almen vol bloemen

Bergweides vol met bloemen, wuivend in de wind. Prachtig! In alle kleuren en geuren. Zoek een plekje tussen de bloemen en blijf uren lang liggen staren en genieten.

3. Klingelende koeienbellen

Ga je wandelen in de bergen dan hoor je bijna overal waar je gaat het geklingel van de koeienbellen. Dat geluid klinkt nog na van onze vroegere vakanties en is weer aangescherpt na de afgelopen vakantie. Heerlijk om eerst de koeien te horen en ze vervolgens tegen het lijf te lopen. Reizen door Oostenrijk en wat u moet weten
4. Zwemmen in bergmeertjes

Hoe heerlijk, na alle inspanning verkoeling zoeken bij een bergmeertje. Op grote hoogte liggen de mooiste meertjes met azuurblauw water, vaak met de bergtoppen erin weerspiegeld. Een levend schilderij!

5. Fantastische wandelmogelijkheden

Jong of oud, geoefend of beginner, bergbeklimmer of kilometervreter, levensgenieter of… Elke wandelaar vindt in Oostenrijk een paradijs. Wandelingen te over. Door het dal, langs beekjes, over steile hellingen: voor ieder niveau wat wils.

6. Bergliften geopend, met gemak de berg op

Handig, ook in de zomer zijn een aantal bergliften open. Super fijn voor de minder geoefende wandelaars (zoals wij) om ook op grote hoogte te kunnen genieten van al het moois wat Oostenrijk te bieden heeft. Zonder moeite start je met een mooie wandeling boven de boomgrens (ik ben fan!).

7. Zonsopgang of zonsondergang boven op de berg

Bijzonder, voor zonsopgang of -ondergang naar het hoogste punt in jouw dal om te gaan genieten van niet alleen een adembenemend mooi uitzicht, maar ook een prachtig kleurenspektakel. In een aantal regio’s worden 1x per week de openingstijden van de liften aangepast, zodat je heel vroeg in de ochtend of tot 22.30 uur ‘s avonds de berg op kunt. Voor ons was dit een absoluut hoogtepunt van onze reis.

8. De rust en de ruimte

Daar bovenop de berg kun je nog het gevoel hebben even helemaal alleen op de wereld te zijn. Omringd door complete stilte (oké, af en toe een koeienbel) kijk je uit over niets dan puur natuur! Zoek een bankje op, er zijn er genoeg onderweg, en gun jezelf de tijd om even lekker voor je uit te staren en te genieten van de rust en ruimte.

Uw reis in Oostenrijk

Genieten in Oostenrijk van activiteiten in de frisse buitenlucht en tegelijkertijd tot rust komen in de natuur. Een culinaire ontdekkingsreis terwijl je proeft aan de rijke cultuur van Oostenrijk. Dit is hetgeen wat veel mensen zeggen over Oostenrijk.

In de winter kunt u Skiën en in de zomer heerlijk wandelen in de bergen en bij de vele meren.

Het rijden met de auto door Oostenrijk is mooi, maar rijden zonder vignet kan een hoge boete opleveren. Hier leest u alle aanbevelingen die zorgen voor een aangename en onbezorgde vakantie in Oostenrijk of als u op dooreis bent naar bijvoorbeeld het Gardameer in Italië.
betalen van tol en vignet en andere verplichtingen die gelden voor het reizen door Oostenrijk vindt u hier. De vignetten worden alijd dezelfde dag verwerkt.

Wanneer u door Oostenrijk rijdt, bent u verplicht de volgende items in de auto bij u te hebben:

Een verbanddoos of EHBO-kit: Elke auto moet een EHBO-kit of verbanddoos met medische basisbenodigdheden bevatten. Dit is uiterst belangrijk bij ongelukken of ziekten tijdens uw reis. Zorg ervoor dat de verbanddoos alle nodige spullen bevat en dat hij compleet is voordat u aan uw reis begint.
Gevarendriehoek: Bij pech moet een gevarendriehoek op ongeveer 50 meter afstand van de auto worden geplaatst. Dit zal andere bestuurders waarschuwen dat er een obstakel voor hen ligt en verdere ongelukken helpen voorkomen.
Veiligheidsvestjes: Iedereen die in de auto aanwezig is, moet een veiligheidsvest hebben dat voldoet aan de EN471 normvoorschriften. Het veiligheidsvest moet over uw kleding passen en moet gedragen worden op het moment u de auto verlaat bij nood of pech.
Tolvignet: Alle auto's die over Oostenrijkse wegen rijden moeten tol betalen. U kunt hier alle informatie vinden om dit vignet aan te schaffen.
Sneeuwkettingen: Tijdens de wintermaanden zijn sneeuwkettingen verplicht als dat wordt aangegeven door borden langs de weg. Het is sterk aan te raden dat reizigers altijd sneeuwkettingen in hun auto bewaren als ze door Oostenrijk reizen, want die kunnen van pas komen als het nodig is.
Winterbanden: Tussen 1 november en 15 april moet uw auto voorzien zijn van winterbanden.

Tolwegen en Vignetten

Voor de meeste snelwegen in Oostenrijk is een vignet verplicht. Lees hier meer over het vignet voor Oostenrijk. Hiernaast zijn er ook een aantal aparte wegen waar u tol dient te betalen

Voor je vakantie naar Oostenrijk heeft u een vignet nodig. Dit is online verkrijgbaar en geldt voor de gewone snelwegen. Daarnaast zijn er ook sondermautstrecken, voornamelijk tunnels, die u met een speciaal tolvignet kunt betalen. Gebruik van een camera op de Oostenrijkse snelwegen betekent dat uw kenteken wordt gescand en dat je zo goed mogelijk gebruik kunt maken van uw vakantie in Oostenrijk. Dit zijn de volgende wegen:

A9 Pyhrn Autobahn – Bosruck en Gleinalmtunnel
A10 Tauern Autobahn – Tauerntunnel en Katschbergtunnel
A11 Karawanken Autobahn – Karawankentunnel
A13 Brenner Autobahn - Brennerpas
S16 Arlberg Schnellstraße - Arlbergtunnel


Vignet Oostenrijk van te voren regelen en vermijd files

Filetraject in Oostenrijk tijdens hoogseizoen:

In het hoogseizoen zijn er op de snelwegen in Oostenrijk drukke punten waar u rekening mee moet houden. We bespreken hier verkeersinformatie, waaronder de drukste knooppunten en voorkomendste files. Zo kunt u uw route zo soepel mogelijk plannen tijdens uw vakantie naar Oostenrijk. Dit zijn de wegen die u het beste kunt vermijden:

A10 Salzburg – Villach
Fernpasstraße B179
Bij de grensovergang met Duitsland (Kufstein A12)
Richting Italië (Gardameer, Brennerautobahn A13) verkeersdrukte verwachten.


In het hoogseizoen neemt de verkeersdrukte en het aantal files in Oostenrijk toe door de toegenomen intensiteit van het verkeer.

Tanken in Oostenrijk

Wanneer u zich in Oostenrijk bevindt, dan gaat u ook tanken. In Oostenrijk zijn alle soorten brandstof verkrijgbaar en, hoewel ze mogelijk andere namen dragen, zijn de benzineprijzen hier over het algemeen veel lager dan in Duitsland. Dit maakt rijden naar Oostenrijk nog meer de moeite waard.

E95 staat in Oostenrijk bekend als Super of Bleifrei.
Superplus 98 wordt ook wel Super Plus genoemd.
Diesel en LPG hebben geen andere benaming in Oostenrijk.

Goedkoop tanken in Oostenrijk?

Op zondag en maandag liggen de brandstofprijzen het laagst

Naast de snelweg ligt de benzineprijs al lager dan op de snelweg
Tank voor 12:00 ’s middags, dan liggen de prijzen vaak lager

Verkeersregels in Oostenrijk

Als u wilt autorijden in Oostenrijk, moet u bekend zijn met de verkeersregels van het land. Wanneer u zich houdt aan de wetten van Oostenrijk, kunt u niet alleen boetes voorkomen, maar ook veilig de weg op gaan. Waar moet u op letten:

Dat u in het bezit bent van een geldig tolvignet voor Oostenrijk. Voor een eenmalige vergoeding kunnen automobilisten, motorrijders en campers met een geldig autovignet legaal over het wegennet in Oostenrijk rijden. Zorg dat u deze aanschaft voordat u weggaat.
Kinderen die de straat oversteken hebben altijd voorrang. Het maakt niet uit waar ze oversteken.
Het is verboden een mobiele telefoon te gebruiken, zelfs als u in de file staat. Tijdens het fietsen is het gebruik van een mobiele telefoon niet toegestaan.
In Oostenrijk is de maximumsnelheid op de snelwegen 130 km/h, maar niet als er anders wordt aangegeven.
Hulpdiensten hebben voorrang in het verkeer. Automobilisten moeten altijd uitwijken voor de hulpdiensten. Het is van het grootste belang dat er altijd een middenpad is dat ruim voldoende is voor het passeren van hulpverleners.

Boetes in Oostenrijk

Autorijden in Oostenrijk kan een aangename ervaring zijn, maar het is belangrijk om de plaatselijke maximumsnelheid te kennen. Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/u, buiten de bebouwde kom daalt deze tot 100 km/u en op de snelweg mag je tot 130 km/u rijden. Boetes variëren:
Binnen en buiten de bebouwde kom

Overschrijding tot 10 km/h: vanaf € 20,00
Overschrijding van 11 tot 20 km/h: € 35,00
Overschrijding van 20 tot 25 km/h: vanaf € 35,00
Overschrijding van 26 tot 30 km/h: vanaf € 50,00
Overschrijding met meer dan 30 km/h: vanaf € 150,00 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid.
Overschrijding van mer dan 40 km/h: vanaf € 300,00 en mogelijk rijontzegging.


Autosnelwegen (130 km/h)

Overschrijding tot 10 km/h: vanaf € 20,00
Overschrijding van 11 tot 20 km/h: vanaf € 35,00
Overschrijding van 20 tot 25 km/h: vanaf € 50,00
Overschrijding van 26 tot 30 km/h: vanaf € 50,00
Overschrijding van meer dan 30 km/h: vanaf € 150,00 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid.
Overschrijding van meer dan 50 km/h: vanaf € 300,00 en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid.

Overige verkeersboetes in Oostenrijk

Door rood licht rijden: vanaf € 70,00
Parkeerovertreding: vanaf € 20,00
Geen gordel: vanaf € 35,00
Telefoon gebruiken tijdens het rijden: vanaf € 5,00
Rijden zonder tolvignet: € 120,00
Geen winterbanden of sneeuwkettingen: vanaf € 35,00

Beste route van Nederland naar Oostenrijk

Als u tijdens het hoogseizoen door Oostenrijk wilt reizen, is de beste route vanuit Nederland naar Oostenrijk via München, Ulm-Bregenz of Passau-Linz.

Het is verstandig om vroeg te vertrekken en de tijd te nemen, zodat u files kunt vermijden en sneller op uw bestemming aankomt. Wanneer u door München trekt, moet u er rekening mee houden dat het verkeer daar vaak druk is. Eenmaal voorbij München zult u met gemak kunnen rijden en uw bestemming in een mum van tijd bereiken!.

ma-vr voor 23:00 uur bestellen = dezelfde dag uw vignet Betaal eenvoudig met o.a. iDeal, Bancontact of Paypal